Make your own free website on Tripod.com

t@nc

A Botafogo Táncegyüttes bemutatkozik a TEA vendégeinek

A magyar táncsport egyik különleges résztvevõjét szeretnénk bemutatni a TEA látogatóinak. Egyáltalán miért "Táncegyüttes", holott lehetne TSE., vagy STE., vagy Táncklub? A Botafogo 1986-ban alakult, akkor még táncklubként. A Táncegyüttes kifejezést 1991-tõl használjuk, mert ekkor alakult ki az csapat, amely mind emberileg, mind pedig mûvészileg megérdemelte e kifejezést. A táncklub az elsõ években a fõhangsúlyt a páros versenyzõkre fektette, számtalan országos bajnoki címet szerezve. A Táncegyüttes megalakulásával a hangsúly egyre inkább áttevõdött a versenyformációra, ill. a színpadon is megjeleníthetõ táncra. A sikerek nem sokat várattak magukra: 1993-ban az együttes nagy feltûnést keltett a televíziós Ki Mit Tud?-on, és ugyanebben az évben tánctörténelmet írva, magyar táncosként elsõnek jutott be világbajnokság döntõjébe, ahol 6. lett. Ekkortól számíthatjuk azt a markáns arculatot, melyet Dalotti Tibor koreográfiai munkássága alakított ki, és a mai napig meghatározza az együttes egyediségét.

Mind emellett 1994-tõl kezdve három éven keresztül a páros versenyeken, a latin táncok magyar bajnoki címét az együttes versenyzõi: Dudás Tibor és Jánosi Viktória szerzeték meg. Azóta is minden évben legalább egy Botafogós pár a latin magyar bajnokság döntõjében szerepel. A különbözõ versenyosztályok országos bajnokságain szintén számtalan döntõs és helyezett páros található. Az együttes nevébõl adódóan fõleg a latin táncokkal foglalkozik, de megtalálhatóak versenyzõi a standard mezõnyben is. Ezt az arculatot bátran vállalja magára az együttes.

A versenytánc résztvevõi körében tartja magát az a téves felfogás, hogy a formáció "alacsonyabb rendû" mûfaj. Ezt csak azok állíthatják, akik még sohasem próbálták ki a versenyformációt, ahol soha nem lehet egymás ellen táncolni, csakis egymásért. Az egyéni technikai kötöttségeken kívül, a tánc nagyságrenddel magasabb dimenzióit is ki kell elégítenie egy formációs táncosnak. Tapasztalatból állíthatom, hogy formációt táncolni sokkal nehezebb feladat, mint páros táncot. Nem is beszélve arról, hogy e mûfaj nemzetközi eredményeit kizárólag a magyar formációk érték el. Emiatt óriási hátteret és lehetõséget ad a magyar páros versenyzõknek is. Tudniillik mind a hazai állami támogatás mennyisége, mind pedig a külföldi bírók ítéletének milyensége nagyban függ a formációk eddigi és jövõbeni sikerességétõl. Itthon pedig a nagyközönség sokkal jobban ismeri a "Botafogo", vagy akár a "Savaria" nevet, mint mondjuk a legjobb páros versenyzõink nevét. Ez nem véletlen! E mûfaj olyat tett le az asztalra, melynek minõsége megkérdõjelezhetetlen.

Talán sokan emlékeznek még a Botafogo koreográfiáira (a teljesség igénye nélkül): Queen Fantázia, Carmina Burana Szvit, Ritmo de Botafogo, A Kabaré, Hommage á Gershwin, Bolero Latino, Las Raices (Gyökerek). E mûvek olyan esztétikai és mûvészi élményt nyújtottak a közönségnek, melyet nem lehet egykönnyen elfelejteni. Kivétel nélkül mindegyiket megtekinthette a közönség a televízióban is, ahol számtalan mûsor rendszeres résztvevõje a Botafogo. És remélem még sokaknak az emlékezetében megmarad majd a legújabb koreográfiánk, a spanyol gitárzenére épülõ: "Botas de Fuego" (Tûzcsizmák)! Számtalan nemzetközi sikerünk közül meg kell említeni a tánc Mekkájának számító blackpool-i Brit Nyílt Bajnokság megnyerését 1996-ban, amikor olyan élményben volt része minden Botafogós táncosoknak, melyet sohasem felejtenek el: az összes korábbi és aktuális, amatõr- és profi világbajnok felállva tapsolta az együttest. Ennél nagyobb reklámot a magyar táncnak soha senki nem tett.

A Botafogo Táncegyüttes Budapesten, azon belül is Pestszentlõrincen mûködik. Próbáit, edzéseit e kerületben tartja minden nap. Tagjaink, versenyzõink száma 70 fõ körül van. Az együttes a jövõben is három területre helyez különös figyelmet: a versenyformációra, a színpadi megjelenésre és a latin páros versenyzõkre. A színpadi megjelenést megmagyarázom: a Botafogo az elsõ és egyedüli táncegyüttes a világon, amely e mûfajt felvitte a színpadra és ebbõl teltházas, önálló színházi esteket ad. Ilyen est szerepelt már a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjában is. A másik két terület önmagáért beszél.

A fentiekbõl látszik, hogy valóban a táncsport egy különleges csapatáról van szó, amely továbbra is hasonló szerepet kíván betölteni a versenytánc és a szélesebb értelemben vett tánc világában. Akinek a bemutató megtekintése után, vagy e kis iromány elolvasása kapcsán kérdése van, vagy netán csatlakozni szeretne egy CSAPATHOZ (családhoz), az bátran keressen meg minket! A Botafogo Táncegyüttesrõl számos információt megtalálhatsz az Interneten is.

****************************************************
* BOTAFOGO TÁNCEGYÜTTES:
* LÉLEK - GONDOLAT - MINÕSÉG *
* Székhely: 1181 Budapest, Szélmalom u. 33.
* Levélcím: 2092 Budakeszi, Reviczky u. 40.
* Tel/fax.: (+36) 23 451 900
* Mobil: (+36) 20 938 4504
* E-mail: botafogo@botafogo.hu
* Honlap: http://www.botafogo.hu
* ICQ: 92063992
****************************************************

Budapest, 2001 február 23