Make your own free website on Tripod.com

* Nyolcadik Fejezet

ÚJ HÁROMDIMENZIÓS "3D" PONTOZÁSI RENDSZER

Alkalmazva az összes szóló, duó, pár/páros, csoportos és formációs IDO-versenyen

Az összes versenyzõ és elõadás megítélése és értékelése három dimenzióban történik:

T - TECHNIKA

C - KOMPOZÍCIÓ

I - LÁTVÁNY (IMÁZS)

Minden egyes dimenzió természetesen több kritérium szintézise:

Technika - Az alkalmazott technika pontossága; a táncstílus autentikussága; nehézségi szint; változatosság; eredetiség; a táncosok azon képessége, hogy különleges és megválasztott tánc-technikákat hajtsanak végre; minõség; ritmus; szinkronizáció...).

Kompozíció - a mozdulatok, figurák, variációk megválasztása és kompozíciója; a tánctér használata; erõteljesség; összekötések; változatosság és eredetiség a különféle megoldások és alakzatok - sorok, körök... - alkalmazásában).

Látvány - kifejezés; elõadás; a közönséggel való kommunikáció képessége; energikusság; erõkifejtés; kosztüm; az ötlet, valamint az elõadott tánc és kompozíciója közötti harmónia; kellékek, smink,...).

Minden egyes dimenzióban a pontozóbíró 1-tõl 10-ig ad pontszámot, ahol 1 a legrosszabb és a legalacsonyabb értékelés, míg 10 a maximum és a lehetõ legjobb értékelés. A pontozóbíró a három dimenzió mindegyikében értékel - mindegyikben egyszer. A három dimenzióban így együttesen minden egyes versenyzõ összesen legkevesebb 3, maximálisan pedig 30 pontot kaphat.

KIVÉTEL: a szóló, duó, pár/páros és csoportos versenyeknél, amelyekhez az IDO központi zenéjét vagy a Versenyrendezõ saját zenéjét használják fel, a pontozóbíró csak egyszer ad pontot - minimum 1-et, és maximum 30-at, anélkül, hogy meghatározná a technikára, kompozícióra és a látványra adott pontszámot. (Indok: nagyon rövid az idõ - 1 vagy 2 perc - és egyidej?leg túl sok versenyzõ van a színpadon - 3 vagy akár több is -, ami nem nyújt esélyt sem a pontozóbírónak arra, hogy mindhárom dimenzióban külön értékeljen.)

Minden egyes elõzetes fordulóban és a középdöntõben a pontozóbírónak ki kell számolnia az összesített eredményt, és ki kell adnia az elõírt számú kereszteket azoknak a versenyzõknek, akiknek a legmagasabb a pontszáma.

A döntõben a pontozóbíró az egyes versenyzõket helyrepontozza (a jobb pontszámot elért versenyzõt jobb helyre helyezi, mint azt, akinek alacsonyabb a pontszáma).

A pontszámláló készíti el a versenyzõk ranglistáját (eredménylistáját) a kapott "x"-ek számának megfelelõen, minden egyes forduló után. Az összes pontozóbíró pontszámának összesítését alkalmazzák, ha egynél több versenyzõ kap azonos számú "x" keresztet, és ugyanez szolgál a versenyzõ versenyben elért végsõ helyezésének megállapítására is, ha a versenyzõ már nem jut a következõ fordulóba.

A döntõben a "skating rendszert" alkalmazzuk a végsõ helyezések és a gyõztes meghatározására. A pontszám itt csak segítségül szolgál a versenybírónak ahhoz, hogy meghozhassa döntését az adott versenyzõ döntõ fordulóban elért helyezésérõl.

A lapot a webre elokeszitette Barna Attila