Make your own free website on Tripod.com

t@nc

Party cha-cha


A parti táncok lényege, hogy egy-egy "szakasz" végén a hölgyek és urak tovább lépnek a következõ partnerhez.

A tánc vázlata:

1. alaplépés (együtt a két fél)

2. fiúnak alaplépés, lánynak fél alaplépés és séta a partnerrel szembe

3. New York (nyitás fiúnak jobbra)

4. Alemana

5. fél alaplépés tánctartásban

6. Alemanát indít a fiú, de a lány a kar alatt továbbsétál a következô partnerhez és ismét kör alakban kézfogás

Elölrôl kezdeni

Részletes leírás:

Kezdõ pozíció:

Felváltva fiúk és lányok kézen fogva nagy kört alakítanak úgy, hogy a kör középpontja felé néz mindenki. A fiú az elsõ partnerét jobb kézzel fogja és a bal kezével a szomszéd partnernõ kezét is fogja. A kör zárt. (A kezdõ figuránál cikk-cakk formát fognak táncolni az elõre ill. hátra lépésekkel)

1. Figura: fél alap lépés (basic) fiúknak elõre, lányoknak hátra

Számolás: 1-2-3-4-1.
A könnyû és az egyszerre kezdés miatt a zene elsõ ütemére mindenki oldalra lép, de a fiúk jobb lábbal jobbra, a lányok ballal balra (1), majd a fiúk elõre lépnek ballal, a lányok hátra lépnek jobbal (2) (testsúly áthelyezés a lépõ lábra), majd vissza (3), cha-cha lépés (sasszé) (4) és oldalra lépés (1). Ezt a lépéskombinációt hintalépésnek is nevezik.

2. Figura: fél alap lépés (basic) fiúknak hátra, lányoknak elõre

Számolás: 2-3-4-1
Most a fiúk hátra, lányok elõre lépnek, testsúly-áthelyezés, majd vissza (2-3), cha-cha (oldalra sasszé) (4) és oldallépés (1)


3. Figura: fél alap lépés (basic) fiúknak elõre, lányoknak hátra

Számolás: 2-3-4-1 mint az elsõ figuránál,

4. Figura: fiúknak: fél alaplépés hátra-vissza (2-3), a lányok két lépéssel a fiúk elé kanyarodnak partnerükkel szembefordulva (face-to-face pozició) (2-3)

Számolás: 2-3-4-1

A fiúk vezetik le a lépéseket. Elengedik a bal kezükben lévõ (szomszéd) partner kezét és a jobb kézen lévõ lányt egy kanyarító mozdulattal magukkal szembe vezetik és megfogják partnerük másik kezét is (2-3). Igy egy széles ölelõ mozdulattal egymás kezét fogva a cha-cha lépést egy irányba táncolják, a fiú a jobb-, a lány a balkeze irányába (4) és 1-re oldalt lépnek (táncmenetirány).

5. Figura: New-York (nyitás)

Számolás: 2-3-4-1

2-re fiú a bal a lány a jobb lábával elöl keresztbe lép, ugyanakkor a fiú jobb a lány balkéz irányában 90 fokos fordulatban elfordul és szétnyílik a pár a táncirányba mutató kezeket elengedve és vízszintesen oldalra oldalra kivezetve. A fiú bal kezével fogja a lány jobb kezét kb. mellmagasságban. Ezt a 90 fokos fordulatot a 2. számolásra kell megtenni a keresztezõ pici elõrelépéssel, 3-ra a testsúlyt visszahelyezzük a hátsó lábra és a cha-cha sasszét már egymással szemben táncoljuk visszafelé, majd oldal lépés (4-1).

6. Figura: Alemana (lány kar alatt forog egyet, míg a fiú alapot táncol hátra felé és tánctartástba érkeznek).

Számolás: 2-3-4-1.

A fiú a New-York után nem fogja meg ismét a lány bal kezét a jobb kezével, hanem a másik kezével (bal) kicsit felemelve a lány jobb kezét, jelzést ad a lánynak, hogy alatta egy fordulatot kell végeznie. A lány 360 fokos fordulatot fog végezni úgy, hogy ballal elõrelép, háromnegyedet fordul a bal lában jobbra, majd a jobb lábára lépve még negyedet fordul a fiúval szembe érkezve. A fiú ezután megfogja a lányt (4-1-re tánctartást vesz fel), jobb kezével a lány hóna alatt megfogja a hátát, vagy felkar fogást végez. (A lány táncolhat Alemana helyett Spot turn-t)

7. Figura: fél alaplépés (basic)

Számolás: 2-3-4-1

Mindketten egy fél alapot táncolnak tánctartásban (fiú elõre, lány hátra)

8. Figura: partnerváltás

Számolás:2-3-4-1

A fiú alapot táncol és úgy kezd a lépésekhez, mintha Alemana-t szeretne táncoltatni a lánnyal. Megemeli a bal kezét, benne a lány kezével, a lányt megsegíti a lapockájánál vagy a karjánál fogva az indulásban, a lány belekezd egy kar alatti forgásba, de elõször csak átsétál (bal lábbal indulva) a kar alatt a fiú bal oldalán, majd megfordul a kör közepe felé és a következõ partnernek már nyújtja a kezét, hogy ismét kialakuljon a kör. Természetesen a lány úgy fordul, hogy arccal ismét a kör középpontja felé nézzen és a csacsa lépést oldalra lépik mindketten a következõ partner oldala felé, azaz össze.

9. Figura: azonos az 1.-vel, tehát fiú elõre, a lány hátra kezdi a "hinta" lépést.


Segítõ mondóka:

Egy - oda-vissza - csacsacsa - oda-vissza - csacsacsa - odavissza - csacsacsa - bejön a lány - csacsacsa. Kinyit-vissza - csacsacsa - Alemana - csacsacsa - alap-lépés - csacsacsa - tovább-küldöm - csacsacsa (=elölrõl=) oda-vissza - csacsacsa - oda-vissza - csacsacsa - odavissza - csacsacsa - bejön a lány - csacsacsa........stb.


Technikai észrevételekkel keresd meg a webmestert.

A lapot összeállította: Kissimon Judit.