Make your own free website on Tripod.com

t@nc

Party samba


A parti táncok lényege, hogy egy-egy "szakasz" végén a hölgyek és urak továbblépnek a következõ partnerhez.

A tánc vázlata:

1. helyben séta - stationary walk - (szemben a párok két kézzel összefogva, kontrában táncolva) 2 x jobb-bal

2. Cubain brake 2 x jobbra-balra

3. Botafogo 2 x jobbra-balra

4. Volta körbe - 2 lassú (ball lábbal kezdve) és 3 gyors, a negyedik helyett egy botafogót táncolunk közben 180 fokos forgás

5. Visszafelé Volta körbe - partnerváltás- 2 lassú (jobb lábbal kezdve) és 4 gyors, a 3-4-dikkel tovább haladunk a következô partner felé. Elölrôl kezdjük.

Részletes leírás:

Kezdõ pozíció:

Fiúk a kör közepének háttal állnak, szemben állnak a lányok és a kezek kb. mellmagasságban összekapaszkodnak

Minden lépés azonos mindkét félnek, ezért kontrának nevezhetô és nem tükörtáncolásnak. A samba pulzáló vagy ringó mozgása végigkíséri a táncot.

1. Figura: helyben séta - stationary walk
Számolás: 1-és-2, 3-és-4, 5-és-6, 7-és-8.

Mindenki bal lábbal helyben lép 1-re, és-re a jobbat hátranyújtva kicsit kitámaszt (ráhelyezi a testsúlyát úgy, hogy a felsôteste elöl marad), majd 2-re visszaengedi a testsúlyát a balra, 3-ra jobbal lép helyben, és-re a balt hátranyújtva ráhelyezi a testsúlyát, majd 4-re visszaengedi a testsúlyát a jobbra, 5-és-6, 7-és-8-ra ezt ismételjük.

2. Figura: Cubain brake 2 x jobbra-balra (kiejtve Kubán brék)

Számolás: 1-és-2, 3-és-4, 5-és-6, 7-és-8.

Bal lábbal keresztben magunk elé lépünk jobbra kb. 45 fokos szögben és a testsúlyt ráhelyezzük (1), a test iránya párhuzamosan szemben marad a partnerrel, és-re visszatesszük a testsúlyt a jobb lábra, 2-re a ballal visszalépünk oldalra a kiindulási helyzetbe a testsúlyt is ráhelyezve. 3-és-4-re ugyanezt megcsináljuk jobb lábbal (balra lépünk keresztbe, vissza jobb lábra), 5-és-6, 7-és-8 megismételjük bal- ill. jobblábbal.

3. Figura: Botafogo 2 x jobbra-balra

Számolás: 1-és-2, 3-és-4, 5-és-6, 7-és-8.

1-re bal lábbal keresztben magunk elé lépünk jobbra kb. 45 fokos szögben elôre és a testsúlyt ráhelyezzük, a test elfordul egy nyolcadot a lépés irányába, és-re jobb lábbal szintén jobbra kilépünk és egy pillanatra rátesszük a testsúlyt, majd testünkkel visszafordulva indítjuk a következô lépést, 2-re visszahelyezzük a testsúlyt a bal lábra most már a másik irányba fordulva. 3-és-4-re ugyanezt megcsináljuk csak a másik lábbal (jobb keresztez, bal kilép, jobbra vissza). Párunk szintén diagonálban táncol, kézfogás megmarad. Ezt megismételjük mégegyszer jobbra, balra.

4. Figura: Volta körbe (2 lassú, 3 gyors, 1 botafogo)

Számolás: 1-2, 3-4, 5-és-6, 7-és-8.

1-re bal lábbal keresztben magunk elé lépünk jobbra kb. 45 fokos szögben elôre és a testsúlyt ráhelyezzük (ezt egy köríven végezzük úgy, hogy 8-ra egy fél kört tegyek meg, a partnerem helyére érkezzek), 2-re jobb lábbal oldalazva lábujjhegyre lépünk, 3-ra ismét elöl keresztbe ballal, 4-re jobbal oldalra, 5-és-6-és-re szintén volták csak kicsiben és gyorsabban, mint elôbb, 7-és-8-ra botafogó bal lábbal indítva (lásd fentebb).

5. Figura: visszafelé Volta körbe (2 lassú, 3 gyors, 1 botafogo) partnerváltás

Számolás: 1-2, 3-4, 5-és-6, 7-és-8.

1-re jobb lábbal keresztben magunk elé lépünk balra, 2-re bal lábbal oldalazva lábujjhegyre lépünk, 3-ra ismét elöl keresztbe jobbal, 4-re ballal oldalra, 5-és-6-és-re szintén volták csak kicsiben és gyorsabban, mint elôbb, 7-és-8-ra még mindig Volták, de most már elengedve a partner kezét a képzeletbeli egyenesen balra továbblépegetve a nekünk balról közeledô partner felé táncolunk és összefogódzunk vele. Helyzetünk olyan, mint kiinduláskor, bal lábunk súlytalan, hogy az elsô sétalépést meg tudjuk csinálni


Technikai észrevételekkel keresd meg a webmestert.

A lapot összeállította: Kissimon Judit.