Make your own free website on Tripod.com

t@nc


Skót táncház

http://www.bstk.hu Budapest Skót Tánc Klub


Céljaink A Royal Scottish Country Dance Society (Edinburgh, Skócia) társult tagjaként alkalmi bemutatókkal és rendszeres táncházakkal a skót néptánc népszerusítése Magyarországon skót táncok tanítása az érdeklodoknek klubélet szervezése a tagok számára külföldön megrendezésre kerülo nemzetközi rendezvényeken való részvétel, illetve hasonló események magyarországi megszervezése. Egyesületünk rövid története Az egyesület alapítói egymástól eltéro idoben és helyen ismerték és szerették meg a skót kultúrát, ezen belül is a skót tánc hagyományos formáját. Ezen szeretetük átadására eloször spontán módon, majd az ismertség növekedésével egyre gyakrabban és rendszeresebben táncesteket szerveztek.

A magyar és a skót nép közötti történelmi és kulturális hasonlóságok segítettek egy, a skót tánc szeretetén alapuló baráti kör összekovácsolódásában. Ebben az idoszakban a kelta hagyományok nem csak a tánc területén hódítottak, hanem a zenei élet is egyre szívesebben nyúlt vissza az osi zenei motívumokhoz. Bontakozó társaságunkhoz így zenekarok (különösen a MÉZ együttes érdemel említést) is csatlakoztak, akik a késobbi rendezvényeinken már éloben szolgáltatták a talpalávalót. Az utóbbi idoben pedig a Shannon kelta rock együttessel közösen szervezünk skót táncházakat. Próbálkozásaink és a kedvezo fogadtatás felkeltették a hivatalos kultúraszervezok figyelmét is, így elobb a Virányosi Közösségi Házban, majd az Angyalföldi ifjúsági Házban állandó otthonra leltünk. A 90-es évek eleje óta egyre intenzívebben részt veszünk a környezo országok (Ausztria, Németország, Cseh köztársaság) hasonló csoportjai által szervezett nemzetközi skót tánc találkozókon, de egyénileg és kisebb csoportokban már Skóciába is eljutottunk. Számos barátra tettünk szert nem csak az említett országokból, hiszen a bálok egész Európából, sot a tengeren túlról is vonzzák az azonos érdeklodésu embereket. 1992 óta társult csoportként és többen magánszemélyként is tagjai vagyunk az RSCDS-nek.

Tudásunk fejlodésével egyre gyakrabban hívnak bennünket különféle bemutatókra, fellépésekre. Vettünk már részt táncház találkozókon, skót érdekeltségu (vagy skót terméket forgalmazó) cégek árubemutatóin, reklámkampányában, közremuködtünk filmforgatáson és ünnepségeken, musort adtunk vállalatok belso rendezvényein és felléptünk különféle szórakozóhelyeken. Oktatási (pl. szalagavatókra program betanítása) és tiszteletdíjas tevékenységeink hivatalos formában történo végzése érdekében olyan szervezeti formát kellett létrehoznunk, amely hosszútávú céljaink elérését is biztosítja.

Igy alakult meg a Budapest Skót Tánc Klub, amely önfenntartó, állami támogatásban nem részesülo nonprofit egyesület. Vállalt küldetésünk teljesítéséhez szívesen vesszük új érdeklodok jelentkezését, csatlakozását, erkölcsi és anyagi támogatását. Hivatalos dolgok Alapszabály Szervezeti és muködési szabályzat Klubtagok Ha érdekli egyesületünk célja illetve a skót tánc, kérjük írjon nekünk: info@bstk.hu